ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

By on October 27, 2014
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

За да ја одбележи 70 годишнината од ослободувањето од фашизмот, Рим го отвори бункерот на италијанскиот диктатор Бенито Мусолини.

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Неколку бункери беа изградени под италијанскиот главен град за време на Втората Светска Војна со цел засолнување на бирократијата и главните водичи.

Повеќето од нив, вклучувајќи го и личниот бункер на Мусолини, не без отворени од крајот на војната.

Бенито Мусолини беше водач на италијанското фашистичко движење од 1923 до 1943 година. Погледнете го неговото засолниште..

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Бункерот е лоциран под Вила Торлонија, резиденцијата на Мусолини од 1922 година.

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Бункерот имал капацитет за 15 луѓе во случај на интензивно бомбардирање, но никогаш не бил искористен. Мусолини беше отстранет од страна неговиот личен совет на 8 септември 1943 година.

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Бункерот е опремен со последните технологии од тоа време. Бил дизајниран така што ќе е отпорен на напад со гас, како што покажува знакот на фотографијата.

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Комуникацијата со надворешноста била обезбедена со безбедни телефонски линии.

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Бункерот порано бил винарска визба.

ФОТО: Погледнете го бункерот на Мусолини кој е отворен првпат после 70 години

Градоначалникот на Рим, Игнацио Марино, го пофали отварањето на бункерот како уште еден начин за подобро запознавање со историјата на градот.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone