5 продукти за подобар имунитет

By on November 24, 2014
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Со правилна и здрава исхрана може да спречите многу болести, односно да го подобрите вашиот имунитет.

5 продукти за подобар имунитет

Шери домати

Шери доматите содржат флавоноли, антиоксиданти кои се борат против слободните радикали во телото, кои предизвикуваат рак.

Црвен цитрон

Цитронот содржи многу ликопен, еден од најмоќните антиоксиданти, па трудете се да пиете што е можно повеќе цеден сок од црвен цитрон.

Лук

Истражување за магазинот Analytical Biochemistry открива дека луѓето кои јадат лук имаат значително намален ризик од заболување од рак. Сигурно дека не ви препорачуваме да го јадете во петок навечер пред излегување во град, но добро е да го вметнете во секојдневната исхрана.

Морков

Освен што се богати со бета каротен, морковите содржат и фалкаринол, неоддамна откриена супстанца за која се верува дека штити од рак.

Школки (остриги)

Не само што се природен афродизијак, туку тие се богати и со цинк, кој е од особено значење за подобрување на имунитетот.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone